Ontstaansgeschiedenis

Stichting Vrouwen voor Vrede op de Molukken (VvVM) is opgericht naar aanleiding van de onlusten tussen de moslim- en christenbevolking op de Molukken. Deze burgeroorlog (1999 tot 2004) had een enorme impact op de Molukse gemeenschap in Nederland.

VvVM wil door middel van het onderhouden van de ‘interreligieuze’ dialoog en het initiëren van ‘gezamenlijke’ activiteiten van Molukse moslims en Molukse christenen, een bijdrage leveren aan duurzame vredesopbouw, zowel op de Molukken als in Nederland.

VvVM-organisatie

Werkgroep VvVM
De werkgroep bestaat uit Molukse christen- en Molukse moslimvrouwen uit Ridderkerk, Helmond, Roermond en Amsterdam.

Farida van Bommel – Pattisahusiwa – Voorzitter
Aisjah Ririn – Pattisahusiwa – Penningmeester
Djannah Ollong – Secretariaat
Etha Ohoiwutun – werkgroepslid
Shima Pattisahusiwa – werkgroepslid
Michelle Rahael – werkgroepslid
Willy Takarya – werkgroepslid

In Nederland
• VvVM is één van de oprichters en bestuurslid van MWPN (Multicultural Women Peacemakers Network-Netherlands), een netwerk van diasporavrouwenorganisaties in Nederland.

www.mwpn.org

• VvVM is lid van DFD (Diaspora Forum for Development), een platform van 44 diaspora-organisaties in Nederland.

www.d-f-d.org


In Molukken / Indonesia
De partner van VvVM op de Molukken is Humanum, lid van het Baileo Maluku Netwerk (www.baileo.or.id). Dit netwerk is sinds 1988 actief en is verspreid over de Molukse archipel. Zowel Humanum als het netwerk zijn organisaties met expertise op het gebied van vrouwen empowerment.

VvVM onderhoudt nauwe banden met de vredesbeweging op de Molukken: de Peace Provocateurs en Maluku Interfaith Institute (Lembaga Antar Iman Maluku).